50 Popular Assam Geography MCQs

Get the contents of this page in PDF.  

1.    What is the state tree of Assam?
 

a.    Segun
b.    Hollong
c.    Bamboo
d.    Neem

2.    Manas National Park falls in:

a.    Baksa & Barpeta District
b.    Chirang & Baksa District
c.    Chirang & Bongaigaon District
d.    Baksa & Bongaigaon District


3.    Which of the following river doesn’t originate in the hills of Arunachal

a.    Dihing River
b.    Kameng River
c.    Dibang River
d.    Kolong river

4.    What is the length of the river Brahmaputra in India?

a.    910 km
b.    915 km
c.    916 km
d.    918 km

5.    In which district the “Sri Surya Pahar” is located

a.    Dhubri
b.    Goalpara
c.    Darrang
d.    Chirang


6.    Which one is the highest peak in Assam?

a.    Nilachal Peak
b.    Laike Peak
c.    Patkai Peak
d.    Kanduli Peak

7.    When was Kaziranga inscribed as a UNSECO World Heritage site?

a.    1980
b.    1982
c.    1983
d.    1985

8.    Brahmaputra, after joining Teesta river, is known as

a.    Jamuna
b.    Padma
c.    Meghna
d.    Dihang

9.    Which forest is single-handedly planted by Jadav Payeng

a.    Barnadi forest
b.    Molai forest
c.    Barail forest
d.    Dihing forest

10.    Total number of districts that are on the bank of Brahmaputra river is

a.    14
b.    18
c.    21
d.    25

 

11.    The Bhupen Hazarika Setu (Dhola–Sadiya Bridge) is constructed over which river?

a.    Brahmaputra
b.    Barak
c.    Dihang
d.    Lohit

12.    Which National Park in Assam is one of the last strongholds for the wild water buffalo?

a.    Dibru-Saikhowa National Park
b.    Manas National Park
c.    Orang National Park
d.    Kaziranga National Park

13.    Which of the following is not among the major birds found in Assam?

a.    Blue-throated Barbet
b.    White Peafowl
c.    Ring-tailed Fishing Eagle
d.    White-winged Wood Duck

14.    Assam has common boundary with how many Indian states

a.    5 states
b.    6 states
c.    7 states
d.    8 states


15.    Which of is the largest wetland in Assam

a.    Cahndubi Lake
b.    Deepor Beel
c.    Kumri Beel Lake
d.    Sonbill Lake


16.    Which of the following is associated with Bordoichila in Assam?

a.    Pre-monsoon season
b.    Monsoon season
c.    Retreating monsoon season
d.    Winter season


17.    The Gai, a tributary to Brahmaputra is situated between:

a.    Dibang and Dihang
b.    Dihang and Subansiri
c.    Subansiri and Bharali
d.    Bharali and Bornadi


18.    The Brahmaputra, Irrawady and Mekong rivers originate in Tibet and flow through narrow and parallel mountain ranges in their upper reaches. Of these rivers, Brahmaputra makes a “U” turn in its course to flow into India. This “U” turn is due to

a.    Uplift of folded Himalayan series
b.    Syntaxial bending of geologically young Himalayas
c.    Geo-tectonic disturbance in the tertiary folded mountain chains
d.    Both (a) and (b) above

 

19.    Which town is also known as the Manchester of Assam


a.    Jorhat
b.    Sualkuchi
c.    Diphu
d.    Digboi

20.    Which of the following places is the site of rain forest in Assam and in which District


a.    Sonai Rupai (Sonitpur)
b.    Joypur (Dibrugarh)
c.    Sessa (Dibrugarh)
d.    Manas (Kokrajhar)

21.    Which National Park in Assam is one of the last strongholds for the wild water buffalo?


a.    Manas National Park
b.    Kaziranga National Park
c.    Dibru-Saikhowa National Park
d.    Orang National Park

22.    The approximate share of Assam in India’s annual production of Tea is


a.    62%
b.    55%
c.    50%
d.    43%

23.    Assam share international border with which of the following countries


a.    Nepal and Bangladesh
b.    Bhutan, Myanmar and Bangladesh
c.    Bhutan and Bangladesh
d.    Bhutan, Nepal and China


24.    As per the data of the 2011 population census, the literacy rate in Assam is approximately


a.    75%
b.    70%
c.    72%
d.    80%

25.    There is a coal mine in______


a.    Jorhat
b.    Rongring
c.    Tinsukia
d.    Ledo

26.    Keibul Lamjao National Park is located in which state?


a.    Assam
b.    Meghalaya
c.    Arunachal Pradesh
d.     Manipur

27.    How many UNESCO World Heritage Sites are in Assam?


a.    One
b.    Two
c.    Four
d.    Five

28.    Assam’s proposed Chai-bagaan Time will have reference longitude of


a.    82.5 degree E
b.    90 degrees E
c.    75 degree E
d.    105 degree E


29.    Who is credited with the 1953 discovery of Golden Langur in Assam?


a.    Salim Ali
b.    M Krishnan
c.    Edward Pritchard Gee
d.    Moharana Choudhury

30.    What is Assam’s position among all the Indian states, in terms of Elephant population?


a.    First
b.    Second
c.    Third
d.    Fifth

31.    The proposed Tipaimukh Dam is to be constructed over which river?


a.    Brahmaputra River
b.    Surma River
c.    Barak River
d.    Dibang River

32.    What is the IUCN Conservation status of Rhinoceros unicorns, the official state animal of Assam?


a.    Least Concerned
b.    Critically Endangered
c.    Vulnerable
d.    Extinct in the Wild

33.    Which of the following geographical lines passes through the state of Assam?


a.    Tropic of cancer
b.    Tropic of Capricorn
c.    Equator
d.     None of the above


34.    Which is the smallest National Park in Assam?


a.    Dibru-Saikhowa National Park
b.    Manas National Park
c.    Rajiv Gandhi Orang National Park
d.    Nameri National Park

35.    What is the IUCN Conservation status of the Gee’s golden langur (or golden langur), an Old World monkey found in Assam and neighboring regions?


a.    Endangered
b.    Critically Endangered
c.    Vulnerable
d.    Near Threatened

36.    Oak Tasar a wild silkworm is found in which of the following district in Assam?


a.    Dima Hasao
b.    Kokrajhar
c.    Barpeta
d.    Sonitpur

37.    Which of the following is the highest hill range in Assam?


a.    Karbi Hills
b.    Jaintia Hills
c.    Barail Hills
d.    Patkai Hills

 

38.    The total number of ramsar sites in Assam is


a.    1
b.    2
c.    3
d.    4

39.    Which of the following river is known as Kameng in Arunachal Pradesh?


a.    Jia Dhal
b.    Subansiri
c.    Jaji
d.    Jia Bharali

40.    Swamp Deer has a sizeable population in which of the following protected area in Assam?


a.    Nameri NP
b.    Pobitora Wildlife Sanctuary
c.    Kaziranga NP
d.    Garampani Wildlife Sanctuary

41.    Which of the following is not connected by border of Assam?


a.    Sikkim
b.    Nagaland
c.    Arunachal Pradesh
d.    Bhutan

42.    In which of the following area in Assam iron ore deposits are found?


a.    Chanderdinga Hills
b.    Subankhata
c.    Silbheta
d.    Hahim

 

43.    Which of the following is the highest peak in Karbi Plateau?


a.    Barail
b.    Singhasan
c.    Rengma
d.    Dambuksu

44.    Tropical wet evergreen forests are predominantly found in which of the following protected areas?


a.    Kaziranga National Park
b.    Dihing Patkai WLS
c.    Nameri National Park
d.    Pobitora WLS

45.    Area wise the rank of Assam among north eastern states is


a.    Second
b.    Third
c.    Fourth
d.    First

46.    Jatinga, famous for mass suicide of migratory birds is located in which the following district?


a.    Golaghat
b.    Karbi Anglong
c.    Cachar
d.    Dima Hasao

47.    As per 2011 census, the growth rate of population of Assam during the decade of 2001-2011 is


a.    30.1%
b.    24.5%
c.    27.5%
d.    17.7%

48.    Which of the following cash crops is not produced in Assam?


a.    Rapeseed
b.    Tobbaco
c.    Soyabean
d.    Mesto

49.    The average height of Assam from sea level is


a.    69.5 m
b.    92.5 m
c.    56.6 m
d.    79.5 m

50.    The tropical rainforests in Assam is ____ .


a.    Buriburi rainforest
b.    Bogibeel rainforest
c.    Dehing Patkai rainforest
d.    None of these

 

APSC Test Series

APSC Prelims Test Series 
(GS + CSAT) 


Click here to register

SOLUTIONS - 

1 - b)

2 - b)

3 - d)

4 - c)

5 - b)

6 - b)

7 - d)

8 - a)

9 - b)

10 - c)

11 - d)

12 - d)

13 - b)

14 - c)

15 - d)

16 - a)

17 - b)

18 - b)

19 - b)

20 - b)

21 - b)

22 - b)

23 - c)

24 - c)

25 - d)

26 - d)

27 - b)

28 - b)

29 - c)

30 - b)

31 - c)

32 - c)

33 - d)

34 - c)

35 - a)

36 - a)

37 - c)

38 - a)

39 - d)

40 - c)

41 - a)

42 - a)

43 - b)

44 - b)

45 - a)

46 - d)

47 - d)

48 - c)

49 - d)
50 - c)