Current affairs MCQ from July 2020.

Important from the perspective of UPSC , State PCS 

Get the contents of this page in PDF.  And much more.

1.    In July, 2020 which of the following state’s entire area declared as “Disturbed Area” for 6 more months under AFSPA Act, 1958 by the central government?

 

A.    Meghalaya 
B.    Nagaland 
C.    Manipur 
D.    Assam


Correct Answer – B. Nagaland 

Explanation: In July 2020, The Government of India has declared the entire Nagaland as “disturbed area” for a further period of six months i.e. till end December. Supporting the declaration, Ministry of Home Affairs mentioned in its notification that the area comprising the whole Nagaland is in a disturbed and dangerous condition and hence the use of armed forces for “the maintenance of public order” is necessary. 
Nagaland has been under the coverage of the Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for almost six decades. The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) empowers the armed forces to search and arrest, and to open fire if it seems necessary for “the maintenance of public order”.

 


2.    Mon District of which of these states received the 2020 SKOCH awards under 3 categories in the 65th SKOCH summit 2020? 

A.    Sikkim 
B.    Assam
C.    Meghalaya
D.    Nagaland

Correct Answer – D. Nagaland 

Explanation: The District Administration of Mon, Nagaland received 2020 SKOCH awards under three categories (district’s initiatives on skill development, financial inclusion and COVID-19 response) in the 65th SKOCH summit from Sameer Kochar, Chairman of SKOCH group. 

3.    Railway Board Chairman Vinod Kumar Yadav has announced the connectivity of all capitals of North-Eastern states through rail network by which year?

A.    2022
B.    2023
C.    2025
D.    2026

Correct Answer – B. 2023

Explanation: Railway Board Chairman Vinod Kumar Yadav has announced that all capitals of North East India would be connected through rail network by 2023. Railway is already implementing a project in this regard. Currently, the capitals of Assam, Tripura and Arunachal Pradesh are already connected. The work to connect capitals of Manipur, Mizoram, Nagaland, and Meghalaya is in progress.

 


4.    Union Food Processing Minister Harsimrat Kaur Badal has recently virtually inaugurated the “Zoram Mega Food Park” in which state ?


A.    Assam
B.    Nagaland
C.    Meghalaya
D.    Mizoram

Correct Answer – D. Mizoram

Explanation: Union Food Processing Minister, Harsimrat Kaur Badal has virtually inaugurated
the “Zoram Mega Food Park” in Mizoram. Ministry of Food Processing Industries is focusing on improving and boosting the food processing industry. This Mega Food Park will benefit farmers, growers, processors, consumers and prove to be a big boost to the growth of the food processing sector in the North East Region.

Features are -

•    Mega Food Park will provide direct and indirect employment to 5,000 people and benefit around 25,000 farmers.
•    The park will leverage an additional investment of about Rs. 250 crore in 30 food processing units and would eventually lead to a turnover of about Rs. 500 crore annually.
•    This Mega Food Park is equipped with a dry warehouse of 3000 metric tons capacity and cold storage of 1000 metric tonnes.

5.    Which country has signed an agreement with India for formation of 50:50 Joint Venture Company of LPG business?


A.    Nepal 
B.    Bangladesh
C.    Japan 
D.    Bhutan


Correct Answer – B. Bangladesh 

Explanation: An agreement has been signed between India and Bangladesh for the formation of a 50:50 Joint Venture Company (JVC). This 50:50 Joint Venture Company has been formed for LPG business in Bangladesh. The agreement was signed between the RR Holdings Ltd., Ras Al Khaimah, UAE, the holding company of Beximco LPG of Bangladesh, and IOC Middle East FZE, Dubai, a wholly-owned subsidiary of Indian Oil Corporation (IOC). 
The Joint Venture Company (JVC) will help in reducing the import cost of LPG and provide it to the people of Bangladesh at a lower price. Additionally it aims to expand into other linked businesses such as LNG, Petrochemicals, including the LPG export through pipeline to the North East India.

 


6.    With the recent Constitutional Referendum as proposed by the President of Russia Vladimir Putin, he now can lead the Russia until


A.    2036 
B.    2030 
C.    2045 
D.    2040

Correct Answer – A. 2036 

Explanation: Constitutional Referendum as proposed by the President of Russia Vladimir Putin during his address to the Federal Assembly was held from 25th June to 1st July 2020. As per the votes during the Referendum, 77.95 percent of Russian citizens have voted in support of the Amendments to the 1993 Constitution of Russia. Only 21.23 percent of the Russian Citizens voted against the Amendments. 
Vladimir Putin’s second consecutive term (from 2012-2018, 2018-2024) would have ended in 2024, but now with a majority of the Russians having opted for the Constitutional Amendments, Putin can remain as the President of Russia until 2036.

7.    Who has been named as the India’s ‘Most Valuable Player’ (MVP) of the 21st century by Wisden?


A.    Rohit Sharma 
B.    Ravindra Jadeja 
C.    Suresh Raina 
D.    Virat Kohli

Correct Answer – B. Ravindra Jadeja 

Explanation: India all-rounder Ravindra Jadeja was named as the country’s ‘Most Valuable Player’ (MVP) of the 21st century by Wisden. He made his debut in 2009 and represented India in 49 test matches, 165 ODIs and 49 T20Is as of 2020. Jadeja’s MVP rating is around 97.3 , second only to Muttiah Muralitharan of Sri Lanka. Wisden used CricViz, a detailed analysis tool in cricket to analyse his performance.

 


8.    Who among the following has been appointed as the new chairman of Indian Oil Corporation (IOC)?


A.    Rahul Shrivastava 
B.    Imtiyazur Rahman 
C.    Vijay Khanduja 
D.    Srikant Madhav Vaidya
    
Correct Answer –
D. Srikant Madhav Vaidya 

Explanation: Shrikant Madhav Vaidya has beenappointed the new chairman of Indian Oil Corporation (IOC). Prior to this, he was the Director (Refineries) on the IOC Board, since October 2019. He has replaced replace Sanjiv Singh, who retired on June 30. Vaidya will also be the chairman of Chennai Petroleum Corporation Ltd, a stand-alone refining subsidiary of IOC, and Indian Oiltanking Ltd, a joint venture providing terminalling services. He will also take over as the head of Ratnagiri Refinery & Petrochemicals Ltd and also be a director on the board of Petronet LNG Ltd. He has had a decade-long association with India’s largest cracker plant—the Panipat Naphtha Cracker Complex.

9.    Who has been appointed as India's next Permanent Representative to the United Nations? 


A.    Reenat Sandhu 
B.    Jawed Ashraf 
C.    Indra Mani Pandey 
D.    Mukta Dutta Tomar


Correct Answer: C. Indra Mani Pandey 

Explanation: Indra Mani Pandey has been appointed by the Government of India as the next Indian envoy to United Nations bodies and other international organisations in Geneva. He will represent India in more than 25 important organisation of the UN in Geneva including World Health Organisation (WHO) and therefore the United Nations Human Rights Council (UNHRC). 
The previous envoy to these UN bodies in Geneva was Rajiv K Chander who has completed his three-year-team. 
Pandey will also represent India at International Labour Organisation, Universal Postal Union, one among the oldest arm of UN that even predates UN, International Union for Conservation of Nature (IUCN), International organization for Standardization (ISO), World Meteorological Organisation (WMO), World property Organisation, International Parliamentary Union, United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs.

 


10.    Who has been appointed as the CEO of Central Board of Films Certification (CBFC)? 

A.    Indra Mani Pandey 
B.    Sanjay Dwivedi 
C.    Ravinder Bhakar 
D.    Nirakar Pradhan

Correct Answer – C. Ravinder Bhakar

Explanation: Ravinder Bhakar took charge as the new Chief Executive Officer (CEO) of Central Board of Films Certification (CBFC). He is a 1999 batch officer of Indian Railway Stores Service (IRSS). He replaced Anurag Srivastava. 
Prior to this, Bhakar was posted as the Secretary & Chief Public Relations Officer of Western Railways. He also served as an Indian Engineering Services officer. He has received many awards including the National award from Minister of Railways for outstanding service & General Manager Award both in Western Railways & Central Railways (CR) for exemplary service.

11.    Who is the Bangladesh bowler who received a 2 years ban by the National Cricket Board for failing a dope test in 2018?

A.    Mushfiqur Rahim
B.    Kazi Anik Islam
C.    Mashrafe Mortaza
D.    Tamim Iqbal

Correct Answer – B. Kazi Anik Islam

Explanation:  Bangladeshi pacer, Kazi Anik Islam received a 2-year ban by the national cricket board for failing a dope test in 2018. Notably in the 2018 U-19 World Cup He was Bangladesh’s leading wicket-taker. During a National Cricket League game in the same year, he tested positive for Methamphetamine, a prohibited substance. The 21-year-old’s ban began on February 8, 2019. He has accepted to the offence

 


12.    What is the name of the campaign launched by the Madhya Pradesh Tourism Board recently launched a campaign to attract tourists. What is it’s name ?

A.     Intzaar Aap Ka
B.    Magnificent Madhya Pradesh
C.    Miracles awaiting
D.    Pranaam MP

Correct Answer – A. Intzaar Aap Ka

Explanation:  Through social media platform, the MP tourism board has launched this campaign called “Intezaar Aap Ka”. Packed with information on different tour packages, this campaign aims at strengthening the tourism of MP. It has started mentioning all major tourist destinations of Madhya Pradesh with this tag line


13.    Where does India rank in the Global Real Estate Transparency Index released in July 2020?

A.    14
B.    24
C.    34
D.    54

Correct Answer – C. 34

Explanation:  India's real estate sector jumped five spots to rank 34 on JLL and LaSalle's Global Real Estate Transparency Index
In 2014, India had ranked 39 on the index. Since then, the government has implemented the landmark Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016 and Benami Transactions (Prohibition) Amendment Act, 2016.

14.     What is the recently discovered ‘Golden Birdwing’ ?

A.    Humming Bird
B.    Butterfly
C.    Spider
D.    Snake


Correct Answer – B.  Butterfly

Explanation:  Golden Birdwing (Troides aeacus) is a recently discovered butterfly species in India which is recorded to be the largest butterfly after a span of 88 years. Earlier the largest butterfly was an individual of the Southern Birdwing (Troides minos), which was then treated as a subspecies of the Common Birdwing (Troides Helena). It was discovered in 1932 by a British Army officer Brigadier Evans.

With a wingspan of 194 mm, the female species of this newly discovered butterfly is marginally larger than the Southern Birdwing (190 mm).

 

15.    ‘Bhanu Jayanti’ is celebrated in which Indian state?

A.    Sikkim
B.    West Bengal
C.    Mirozam
D.    Assam


Correct Answer – A.  Sikkim

Explanation:  The birth anniversary of Nepali poet Bhanu Bhakta Acharya is celebrated as ‘Bhanu Jayanti’, in the state of Sikkim.  Bhanu jayanti is celebrated to remember the great poet who had used Nepali script for the first time to write a Nepali poem. He is honored with the title of 
‘Adikavi’ and is credited to have translated several religious scripts from Sanskrit to Nepali. It is generally celebrated in the 13th of July or the 29th day of the Nepali month of Ashadh

16.    Recently a State / UT approved Rs 25 lakhs insurance cover for all its Panchayat Members. Which State / UT are we talking about?

A.    New Delhi
B.    Jammu & Kashmir
C.    Assam
D.    Meghalaya

Correct Answer – B.  Jammu & Kashmir


Explanation:  In July 2020, Jammu and Kashmir has approved a 25 lakh life insurance cover has been approved for all elected block development council chairmen, sarpanches, all elected members of municipal bodies of Jammu and Kashmir in case of death due to a terror-related incident or militancy. 

 

17.    According to the latest report on India’s Tiger Survey from 2018, which of the following state has the highest number of tigers in India?

A.    Gujarat
B.    West Bengal
C.    Madhya Pradesh
D.    Karnataka

Correct Answer – C. Madhya Pradesh

Explanation:  Madhya Pradesh has the highest number of tigers at 526, followed by Karnataka (524) and Uttarakhand (442). An updated report released by Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Prakash Javadekar on India’s Tiger Survey from 2018 showed that India has 2,967 tigers, a third more than in 2014. Apart from Chhattisgarh and Mizoram, all other states saw a “positive” increase in the number of tigers

18.    When is ‘Global Tiger Day’ celebrated across the world every year?


A.    July 27
B.    July 29
C.    July 31
D.    August 1

Correct  Answer - B. July 29

Explanation:  Global Tiger Day, often called International Tiger Day, is an annual celebration to raise awareness for tiger conservation, held annually on 29 July. It was created in 2010 at the Saint Petersburg Tiger Summit. This year Union Environment Minister Prakash Javadekar has released the All India Tiger Estimation Report-2018 and said that India has nearly 70 per cent of the global tiger population.

 


19.     Which Indian armed forces have been granted permanent commission to women officers?

A.    Indian Army
B.    Indian Air Force
C.    Indian Coast Guard
D.    Indian Navy

Correct Answer - A . Indian Army

Explanation: In July 2020, The Ministry of Defence issued an order for grant of Permanent Commission (PC) to women officers in the Indian Army. Women officers who have joined the Army through the WSES and SSC are being considered for grant of the PC. As per the order, permanent commission has been granted to Service Commissioned (SSC) Women Officers in all ten streams of the Indian Army including Army Air Defence (AAD), Army Service Corps (ASC) among others.

 


20.    Which of the folloaing state has become the first state in India where 100% households have LPG gas connections. 

A.    Odisha 
B.    Punjab 
C.    Haryana
D.    Himachal Pradesh

Correct Answer - D. Himachal Pradesh

Explanation: Himachal Pradesh has become the first state in India where 100% households have LPG gas connections as announced by the state’s CM Jai Ram Thakur. 

The feat was achieved by the state with the help of ‘Himachal Grihini Suvidha Yojana’ with the help of which the state government covered all the families which were not covered by Central government’s Pradhan Mantri Ujjawala Yojna. According to the Himachal Pradesh government, about 1.36 lakh families of the state have been benefitted under the Pradhan Mantri Ujjawala Yojna while the remaining 2,76,243 families in the state were provided free gas connections under the Himachal Grihini Suvidha Yojana.